Wie is Ger de Groot

 

Ger de Groot is geboren op 4 september 1941 in Hoorn. Hij maakt stippeltekeningen van monumenten in zijn geboorteplaats, van states in Friesland, maar ook van bijzondere panden in Brandenburg (Duitsland).

 

Zijn voorouders kwamen uit Friesland. Het landschap, de bewoners, kortom de sfeer trekt hem aan. Dit is ook de reden dat hij veel Friese states heeft getekend en dat hij in het voorjaar 2006 naar Friesland is verhuisd.

 

Van beroep was Ger banketbakker, later broodbakker. Als jongen was hij graag naar de kunst-nijverheidsschool in Amsterdam gegaan, maar zijn vader was erop tegen. Pas toen hij 45 jaar oud was kon hij zijn droom in vervulling doen gaan en een opleiding volgen in grafische technieken aan de kunstacademie in Haarlem.

 

Ondanks het feit dat hij van zijn vader een vak moest leren om zijn brood te verdienen, heeft Ger, toen hij 13 jaar oud was, een opleiding gevolgd bij de Zandvoortse beeldhouwer De Brouwer. Deze jaren zijn voor hem in zijn ontwikkeling als kunstenaar heel belangrijk geweest.

 

Hij heeft veel met klei gewerkt, later geschilderd en taferelen van kastelen in hout gebrand. Maar met deze brandtechniek kon hij niet zo gedetailleerd werken als hij zou willen.

 

In de tijd dat Ger de Groot in Amsterdam woonde heeft hij een eigen pottenbakkerij opgericht. Later, na zijn verhuizing naar Wijdenes, bouwde hij deze pottenbakkerij “De Hoeksteen” uit met een kunstgalerie. Vele kunstenaars hebben daar hun schilderijen tentoongesteld. “De Hoeksteen” heeft gedurende 15 jaar bestaan. In deze tijd heeft veel keramiek een weg gevonden naar onder andere Duitsland, Australië, Amerika, Canada en Oost-Europa.

 

De kunstenaar werkt maanden aan een tekening, waarna er maximaal 25 art-prints (op ware grootte) worden gemaakt die hij verkoopt. Een groot deel van zijn werk is sinds de zomer 2002 in bruikleen opgenomen in de collectie van het Westfries Museum in Hoorn. Op 20 december 2017 is de bruikleenakte overgegaan in een schenkingsakte. Met andere woorden, Ger heeft veel van zijn originele tekeningen geschonken inclusief alle rechten.

www.gerdegroot.com

 • Burmaniahuis-WIT

  Ger de Groot Burmaniahuis

  Wit

  € 25,00
 • Burmaniahuis-zwart

  Ger de Groot Burmaniahuis

  Zwart

  € 25,00
 • Keimpemastins-wit

  Ger de Groot Keimpemastins

  Wit

  € 25,00
 • Keimpemastins-zwart

  Ger de Groot Keimpemastins

  Zwart

  € 25,00
 • Princessehof-wit

  Ger de Groot Prinsessehof

  Wit

  € 25,00
 • Princessehof-Zwart

  Ger de Groot Prinsessehof

  Zwart

  € 25,00